Włochy są dobrze znane z delektowanych potraw i niesamowitych win, ale wiele osób ma tendencję do zapominania, że jest to również domem dla niektórych klasycznych koktajli.
Więc, bez względu na to, czy jesteś koneserem koktajlowym, czy kompletnym nowicjuszem, na pewno znajdziesz coś, co pokochasz na naszej liście 10 klasycznych włoskich koktajli, od koktajli aperitivo po mocniejsze tipple, jest coś dla każdego typu drinkingu!
Najlepsze włoskie koktajle:
Utworzone przez hrabiego Camillo Caffè Casoni w 1919 roku, bittersweet Negroni jest obecnie jednym z najbardziej popularnych włoskich koktajli! Zainspirowany jego niedawnymi wyjazdami do Londynu, hrabia Camillo szybko doszła do wniosku, że jego zwykły napój, Americano, po prostu nie był wystarczająco silny. Więc poprosił barmana, żeby zamienił wodę sodową z pluskiem ginu zamiast. W ten sposób Negroni urodziło się!
Ten wytrawny, słodko-gorzki koktajl łączy Gin, Campari, Vermouth i Angostura Aromatyczne Gorzkie, tworząc idealnie zbalansowany koktajl. I ostatecznym aperitivo. Chociaż, według Włochów, Koktajle Negroni są odpowiednie, by pić o każdej porze dnia, więc kim jesteśmy, aby się kłócić?
Milano-Torino
:D Milano-Torino jest prawdziwie klasycznym włoskim koktajlem, który jest lekki w ciele, ale pełen smaków. Pierwszy serwowany w mediolańskiej kawiarni w 1860 roku przez Gaspare Campari, ten koktajl łączy Campari i słodkie Vermouth dla swojego słodko-gorzkiego smaku i jest popularnym aperitivo. Z charakterystycznym urokiem, Milano-Torino był błyskawiczny hit, zwłaszcza wśród tych z arystokratycznego powietrza o nich!
W XX wieku koktajl dotarł do Ameryki, gdzie była tak popularna, że dodała kroplę wody sodowej i zmieniła nazwę na Americano. Milano-Torino zainspirowało również zachwycające Negroni które również obejmowały gin. Ten prosty, rozmyty koktajl jest oryginalnym włoskim spritzem i jest idealny na każdą okazję.
Hugo
Jeden z najbardziej orzeźwiających koktajli kiedykolwiek wykonane, Hugo, jest idealny do sip w każdej chwili, aby utrzymać się cool w upalny dzień. Deliciously prosty, Hugo łączy subtelne smaki Prosecco, Syrop Elderflower, woda sodowa i liście mięty. Wylany na lodzie i z kawałkiem limonki, Hugo jest ostatecznym włoskim koktajlem letnim i jest bardzo podobny do naszego podpisu Garden of Russia cocktail.
Hugo został utworzony w 2005 roku przez Roland Gruber w regionie Trentino-Alto Adige z północnych Włoch. Pomimo tego, że ma 15 lat, jest to ogromny hit w całej Europie, zwłaszcza w Niemczech, gdzie ponad 400 koktajli Hugo serwowane są w nocy!
Bellini
Koktajl wykonany na śniadanie? Jesteśmy na pewno na pokładzie z tym! Bellini jest włoskim faworytem z zachwycająco lekkim i owocowym smakiem.
Stworzony w Wenecji przez Giuseppe Ciprianiego w 1948 roku, przez wiele lat starał się dowiedzieć, jak włączyć jego ulubione owoce, brzoskwinie, w napój. Orzeźwiający koktajl Bellini narodził się, gdy ręcznie wyciskał brzoskwinie i połączył sok z musującym winem. Proste, ale pyszne. Cypriana nazwała koktajl po Giovannim Bellini, ponieważ kolor napoju przypominał mu słynne obrazy Bellini.
Rossini
Jako że Bellini jest tak kochany przez wielu na całym świecie, powstały również różne spin offów, w tym Rossiniego. Jest to popularny koktajl przez cały rok, ale wiele osób szczególnie cieszy się go jako specjalnego traktowania w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
Wymyślony we Włoszech koktajl Rossini został nazwany na cześć włoskiego kompozytora Gioachino Rossiniego. Zamiast brzoskwiń purée ten koktajl łączy w sobie Prosecco i purée truskawki na słodki i lekko kwaśny smak owocowy. Rossini to idealny włoski koktajl brunch. To również znakomity koktajl deserowy zbyt jak para truskawek fantastycznie z czekoladą.
Pirlo
Wspaniała mieszanka lekka i gorzka, koktajl Pirlo jest faworytem wśród wielu Włochów. Pirlo zostało wynalezione w Brescii i jest niezwykle podobne do Aperol Spritz. W rzeczywistości była to gorąca debata między Brescii a Wenecją nad tym, kto pierwszy wynalazł koktajl!
Korzystanie z białego wina, Campari lub Aperol i musujące wody Pirlo to orzeźwiający koktajl, który można zobaczyć w rękach wielu miejscowych Brescii na plaży. Idealnie nadaje się również jako aperitivo. Podczas gdy niektórzy mogą wierzyć, że koktajl został nazwany na cześć piłkarza o tej samej nazwie, to termin "pirlo" faktycznie oznacza spadek lub przewrót się. Co w tym przypadku to Campari lub Aperol delikatnie opadające w okrągłym ruchu do białego wina.
Piękne niebo niebieski Angelo Azzuro jest lesser-znanym napojem tych dni, ale nadal klasycznym włoskim koktajlem. Niewiele wiadomo o pochodzeniu koktajlu, poza tym, że został stworzony we Włoszech, aby odzwierciedlić wspaniałe błękitne wody, które otaczają kraj.
Angelo Azzuro szczyci się popularnością w latach dziewięćdziesiątych jak wiele klubów i barów ciągnących się do jego niezwykłego koloru. Teraz jest prawie wyłączny dla Włoch! Wyposażony w Gin, Triple Sec i Blue Curaçao wstrząsający do szklanki martini, ten koktajl nie jest jednym z lekkich drinków i prawdopodobnie najlepiej jest zjeść kolację.
Ojciec chrzestny
Ojciec chrzestny zabrał świat przez burzę w latach 70. po tym, jak nie zrobił żadnego innego koktajlu ... łącząc dwa napoje alkoholowe razem bez miksera. Z odważnym miksem Scotch Whisky i Amaretto, Ojciec Chrzestny jest napojem, który ma być sypany powoli, zarówno dla delokacji, jak i każdego pysznego, a nie spędzania reszty wieczoru na podłodze.
Pochodzenie Ojca Chrzestnego jest nieco nieznane, ale najbardziej popularna teoria jest taka, że została stworzona i nazwana na cześć legendarnego filmu Francisa Forda Coppolla, The Godfather, który został napisany przez włoskiego autora Mario Puzo. Katastrorono twierdziło również, że Ojciec Chrzestny był ulubionym napojem Marlona Brando. Nikt nie wie, czy to prawda, czy nie, ale to jest ciekawa historia, więc weźmiemy je!
Garibaldi
Nazwany na cześć jednego z włoskich "ojców ojczyźnianej", Garibaldi jest ikonicznym włoskim koktajlem. Z włoskich likierów, Campari, sok pomarańczowy i pół plasterka pomarańczy, Garibaldi jest orzeźwiająco owocowy koktajl, który jest idealny do popijania w ciepłe lato w przeddzień.
Garibaldi został wynaleziony w Novarze w celu określenia zjednoczenia północnego i południowego Włoch w XIX wieku. Korzystając z Campari z północy i pomarańczy od południa, Garibaldi jest bardzo symbolicznym i popularnym koktajlem wśród Włochów. Istnieje kilka wariantów tego napoju, który zawiera również rum lub woda sodowa, jeśli nie ma żadnego soku pomarańczowego w pobliżu.
Aperol Spritz lub Spritz Veneziano
Ilekroć ktoś wspomina klasyczne włoskie koktajle, to Aperol Spritz jest zwykle pierwszym, który przychodzi mi do głowy. Idealny dla tych gorących letnich miesięcy, siedzących na zewnątrz i towarzyskich z przyjaciółmi z chłodnym napojem w ręku, Aperol Spritz jest słodki, tętniący życiem i orzeźwiający.
Aperol po raz pierwszy wkroczył na scenę na początku XX wieku, kiedy dwóch braci odziedziczył po ojcu firmę alkoholową. Po wielu latach eksperymentowania, stworzyli ducha Aperol, którego wszyscy znamy i kochamy dzisiaj. Jako że marka rosła coraz bardziej popularna w XX wieku, oficjalna receptura Aperol Spritz powstała w latach 50. Dzięki Prosecco, Aperol, woda sodowa i pomarańczowy twist, ten koktajl owocowy jest ulubionym włoskim przez dziesięciolecia!
O Koktajle NIO Oferujemy fachowo wykonane, wysokiej jakości koktajle, które możesz cieszyć się w komforcie własnego domu. Zbuduj swoją własną skrzynkę koktajli lub wybrać jeden z naszych idealnie kurowane zestawy prezentów koktajlowych.
Piękne niebo niebieski Angelo Azzuro jest lesser-znanym napojem tych dni, ale nadal klasycznym włoskim koktajlem. Niewiele wiadomo o pochodzeniu koktajlu, poza tym, że został stworzony we Włoszech, aby odzwierciedlić wspaniałe błękitne wody, które otaczają kraj.
Angelo Azzuro szczyci się popularnością w latach dziewięćdziesiątych jak wiele klubów i barów ciągnących się do jego niezwykłego koloru. Teraz jest prawie wyłączny dla Włoch! Wyposażony w Gin, Triple Sec i Blue Curaçao wstrząsający do szklanki martini, ten koktajl nie jest jednym z lekkich drinków i prawdopodobnie najlepiej jest zjeść kolację.
Ojciec chrzestny
Ojciec chrzestny zabrał świat przez burzę w latach 70. po tym, jak nie zrobił żadnego innego koktajlu ... łącząc dwa napoje alkoholowe razem bez miksera. Z odważnym miksem Scotch Whisky i Amaretto, Ojciec Chrzestny jest napojem, który ma być sypany powoli, zarówno dla delokacji, jak i każdego pysznego, a nie spędzania reszty wieczoru na podłodze.
Pochodzenie Ojca Chrzestnego jest nieco nieznane, ale najbardziej popularna teoria jest taka, że została stworzona i nazwana na cześć legendarnego filmu Francisa Forda Coppolla, The Godfather, który został napisany przez włoskiego autora Mario Puzo. Katastrorono twierdziło również, że Ojciec Chrzestny był ulubionym napojem Marlona Brando. Nikt nie wie, czy to prawda, czy nie, ale to jest ciekawa historia, więc weźmiemy je!
Garibaldi
Nazwany na cześć jednego z włoskich "ojców ojczyźnianej", Garibaldi jest ikonicznym włoskim koktajlem. Z włoskich likierów, Campari, sok pomarańczowy i pół plasterka pomarańczy, Garibaldi jest orzeźwiająco owocowy koktajl, który jest idealny do popijania w ciepłe lato w przeddzień.
Garibaldi został wynaleziony w Novarze w celu określenia zjednoczenia północnego i południowego Włoch w XIX wieku. Korzystając z Campari z północy i pomarańczy od południa, Garibaldi jest bardzo symbolicznym i popularnym koktajlem wśród Włochów. Istnieje kilka wariantów tego napoju, który zawiera również rum lub woda sodowa, jeśli nie ma żadnego soku pomarańczowego w pobliżu.
Aperol Spritz lub Spritz Veneziano
Ilekroć ktoś wspomina klasyczne włoskie koktajle, to Aperol Spritz jest zwykle pierwszym, który przychodzi mi do głowy. Idealny dla tych gorących letnich miesięcy, siedzących na zewnątrz i towarzyskich z przyjaciółmi z chłodnym napojem w ręku, Aperol Spritz jest słodki, tętniący życiem i orzeźwiający.
Aperol po raz pierwszy wkroczył na scenę na początku XX wieku, kiedy dwóch braci odziedziczył po ojcu firmę alkoholową. Po wielu latach eksperymentowania, stworzyli ducha Aperol, którego wszyscy znamy i kochamy dzisiaj. Jako że marka rosła coraz bardziej popularna w XX wieku, oficjalna receptura Aperol Spritz powstała w latach 50. Dzięki Prosecco, Aperol, woda sodowa i pomarańczowy twist, ten koktajl owocowy jest ulubionym włoskim przez dziesięciolecia!
O Koktajle NIO Oferujemy fachowo wykonane, wysokiej jakości koktajle, które możesz cieszyć się w komforcie własnego domu. Zbuduj swoją własną skrzynkę koktajli lub wybrać jeden z naszych idealnie kurowane zestawy prezentów koktajlowych.